Na Čierny piatok, teda Black Friday, sa vám z cien zatočí hlava. Zľavy na vás vyskakujú zo všetkých strán. Aby sa s vami po skončení akciových cien nezakrútil svet aj pri pohľade na stav vášho účtu, mali by ste nakupovať s rozumom. Poradíme vám, ako na to. 

Black Friday je známy veľkými výpredajmi a akciovými cenami. Tento rok pripadne na piatok 29. novembra. Obchodníci dokážu v tento deň poskytnúť zľavy až do výšky 80 %. Overte si, či sú tieto zľavy skutočné. 

  1. Dávajte pozor na umelé navýšenie cien 
  2. Plánujte si nákupy vopred 
  3. Nemíňajte bezhlavo peniaze
  4. Ktoré obchody sa do Black Friday zapoja? 
  5. Sledujte zľavy v e-shopoch 

Pozor na umelé navýšenie cien 

Žiaľ, nie všetci predajcovia sú poctiví. Nájdu sa aj takí, ktorí cenu niekoľko týždňov pred príchodom Black Friday zliav zámerne zvýšia. Keď na ňu následne na Čierny piatok 2019 poskytnú obrovskú zľavu, v skutočnosti sa cena vráti na pôvodnú sumu. Žiadny akciový tovar teda nezakúpite, ale zaplatíte rovnako, ako pred mesiacom.  

Nenechajte sa dobehnúť a niekoľko týždňov pred tým, ako Black Friday na Slovensko dorazí, si urobte prieskum trhu. Zistite si priemernú cenu výrobku vo vami vybranom obchode aj u konkurencie. Takto budete vedieť, či je tovar skutočne v zľave, alebo sa ako akciový len tvári. Zároveň platí – čo obchod, to iná cena. Neuspokojte sa preto s prvým obchodom, v ktorom tovar nájdete v akcii, ale hľadajte ďalej. Je možné, že u konkurencie bude zľava vyššia a konečná suma ešte nižšia. 

black friday

Plánujte vopred 

Pokazila sa vám práčka? Chcete nový televízor? Uvažujete nad zmenou koberca v spálni? Odložte tieto nákupy na 29.11.2019! Tých pár týždňov bez elektrospotrebiča či kusu nábytku vydržíte a následne ho môžete získať oveľa lacnejšie, ako keby ste si ho zaobstarali teraz. Pozrite si letáky s označením Black Friday 2019, aby ste sa uistili, či skutočne má význam počkať si na zľavnenú cenu. 

Žiadne bezhlavé míňanie 

Najhoršie, čo môžete vašej peňaženke urobiť je, ísť sa počas Čierneho piatka poprechádzať do obchodov. To, že vám možno do oka padne niečo zaujímavé, je síce fajn, ale nie počas zliav až do výšky 80 %. Odrazu budete mať pocit, že nutne potrebujete to, aj ono – lebo za tú cenu, ktorá je na cenovke, by bol hriech tovar nevložiť do nákupného košíka. Aby ste sa podobnej situácii vyhli, stanovte si maximálny limit, ktorý môžete v obchode minúť. Taktiež si pred kúpou každej veci úprimne zodpovedajte dôležitú otázku – „skutočne ju potrebujete?“ Ak ste daný tovar nemali v pláne zakúpiť, zvážte, či ho budete využívať natoľko, aby sa vám kúpa oplatila. 

Ktoré obchody sa do Black Friday zapoja? 

Do akciového víkendu sa zvyknú zapájať veľké obchody, vo vašich miestnych potravinách preto veľké zľavy nečakajte. Príchod Black Friday ohlasujú najmä elektroobchody, ako Nay alebo Planeo. Už niekoľko rokov možno výhodne nakúpiť v Alze, minulý rok dokonca Alza Black Friday trval celý týždeň! Tradične ho možno očakávať v predajniach Tesco aj Metro. Záujemcov o nábytok a bytové doplnky iste poteší Black Friday v Kika

E-shopy zľavia tiež 

Okrem kamenných obchodov sa do Black Friday zapoja aj e-shopy. Ak neobľubujete chodenie po preplnených obchodoch, máte možnosť nakúpiť pohodlne s pomocou vášho počítača, tabletu alebo mobilu. Vzhľadom na vysoký objem objednávok sa však pripravte na to, že dodacia doba tovaru bude pravdepodobne dlhšia, než inokedy. 

Black Friday nám môže ušetriť veľa peňazí, Je len na nás, či s rozumom využijeme zľavy, ktoré ponúka, alebo sa necháme obchodníkmi zlákať na kúpu predražených vecí, ktoré vlastne vôbec nechceme. 

Ako múdro nakúpiť počas Black Friday?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation