Black Friday je deň veľkých zliav a výpredajov. Skutočne však nákupom v tento deň ušetríte, alebo miniete viac, ako by ste chceli?

Odolať zľavám dokáže málokto. Obzvlášť, keď tabuľka v obchode či obrázok na monitore hlása, že cena tovaru je znížená o viac ako polovicu, niekedy dokonca až o 80 %. Odrazu máme dojem, že musíme kúpiť každú jednu vec, pretože sa to oplatí. A kedy inokedy by sme ich získali výhodnejšie ak nie počas Black Friday, vo sviatok všetkých zliav a nákupov?

Ľudia prirodzene túžia po výhodnej kúpe a chcú vlastniť viac, ako potrebujú. Práve s tým počítajú obchodníci a dúfajú, že po uzretí akciových cien každý nakúpi aj to, o čo v skutočnosti nemá záujem. A táto stratégia im zatiaľ vychádza. Ruku na srdce, koľkokrát ste si do nákupného košíka pridali aj to, po čo ste do obchodu v skutočnosti neprišli? A to len z dôvodu, že to bolo lacné a výhodné?

black friday

Ako si zachovať zdravý rozum a ochrániť peňaženku?

Prinášame vám niekoľko tipov, ako sa na nákup počas Black Friday výpredaja pripraviť tak, aby ste si z obchodu odniesli len to, po čo ste tam prišli.

1. Pripravte si zoznam

Ak si chcete byť istí, že v deň Black Friday nakúpite lacno, výhodne a len to, o čo skutočne máte záujem, mali by ste si vopred premyslieť, čo chcete zakúpiť. Je celkom jedno, či ide o kamenný obchod alebo e-shop, zoznam potrebujete u oboch. Či ide o tovar dennej spotreby, alebo o vianočné darčeky, spíšte si, čo hľadáte. Impulzívne nakupovanie je predzvesťou katastrofy. Vyvarujte sa tejto chyby a uchránite seba aj svoju peňaženku.

2. Zistite si, koľko to stojí u konkurencie

Máte zoznam hotový? Urobte si prieskum priemerných cien týchto produktov. Vďaka tomu budete pri nákupe vedieť, či sú Black Friday zľavy na cenovke skutočné, alebo je pôvodná cena umelo nafúknutá a cena po zľave je v skutočnosti rovnaká, ako by ste za tovar zaplatili v bežné dni.

3. Stanovte si rozpočet

S nakupovaním sa mnohým ľuďom spájajú príjemné pocity. Nehovoríme teraz o tých, ktorí sú od nakupovania závislí (áno, aj to sa môže stať), máme na mysli radosť z vlastníctva novej veci. S tým počítajú aj marketéri. Tí pozorne študujú naše zvyky a správanie v obchode a snažia sa prísť na to, ako nás primäť k tomu, aby sme nabudúce v obchode minuli ešte viac. Ak sa nechcete stať obeťou Black Friday výpredajov, stanovte si limit, koľko môžete minúť. Môže to byť, napríklad, limit na cenu nákupu za jeden deň, alebo najvyššia hodnota daru, ktorý váš príbuzný dostane pod stromček.

4. Skutočne ten tovar potrebujete?

Pred tým, ako zaplatíte, odpovedzte si na jednoduchú otázku: „skutočne to potrebujete?“ Ak máte v pláne zakúpiť si vec, o ktorej využití nie ste presvedčení, odporúčame vám vrátiť ju späť na policu. Inak sa dobrý pocit zo skvelej kúpy čoskoro pretaví do smútku zo zbytočne utratených peňazí.

Ak budete nakupovať rozumne, s rozvahou a presne stanoveným rozpočtom, počas Black Friday zliav sa vám zaiste podarí nájsť tovar za výhodné ceny. Bude vás tak tešiť nielen vlastníctvo nového produktu, ale aj dobrý pocit zo skvelej a výhodnej kúpy.

Dá sa počas Black Friday skutočne ušetriť?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation