Človek je odjakživa tvor maškrtný. Ak si chcete dopriať sladké a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie, dajte si ovocie. Poradíme vám, ako vybrať to najsladšie.

• Domáce je najlepšie
• Jedzte podľa sezóny
• Ako si vybrať správne
• Vyskúšajte niečo nové

Domáce je najlepšie

Niet nad ovocie z vlastnej záhradky. Ale čo robiť, keď na pestovanie nemáme priestor? Založte si záhradku u vás na balkóne! Jahody, ríbezle, černice či egreše, to všetko a mnohé ďalšie vypestujete aj v kvetináči. Okrem drobného ovocia môžete vyskúšať aj zakrpatené odrody ovocných stromov, ako sú čerešne, marhule a broskyne.

Jedzte podľa sezóny

Dnes už v supermarkete kúpite všetko, hoci aj jahody vo februári. Musíte ale počítať s tým, že takéto ovocie nebude mať tú fantastickú chuť, akú očakávate. Cestovalo k vám zďaleka, pravdepodobne je plné konzervantov a dozrievalo až po ceste. Orientujte sa preto na sezónne ovocie, ktoré pochádza zo Slovenska alebo z okolitých krajín a dozrievalo na strome a nie v prepravke. Nezabudnite navštíviť supermarket, v ktorom dbajú na čerstvosť potravín, ako je napríklad Lidl. Sezónne potraviny sú nielen chutnejšie, ale aj zdravšie.  

ovocie

Vybrali ste si v obchode správne?

Drobné plody môžete ochutnať a hneď viete či sú sladké, alebo nie. Čo však s takým melónom? Ak si ho chcete kúpiť ale neviete, či je zrelý, nezabudnite zistiť, či:

  • má zospodu žltú škvrnu,
  • je jeho stopka vyschnutá a stáča sa,
  • pri poklopaní vydáva zvonivý zvuk.  

Pokiaľ máte chuť na sladkú exotiku, siahnite po mangu alebo ananáse. Mango je zrelé, keď:

  • šupka je aspoň do polovice zafarbená do červena až bordova,
  • pri stlačení je plod pevný, ale nie príliš tvrdý, ani príliš mäkký,
  • príjemne vonia.

Podobne je to aj s ananásom, pri ktorom by ste mali okrem vône a žlto-hnedej farby na spodnej strane skontrolovať aj to, či sa zo stredu dá ľahko vytrhnúť mladý list. Ak áno, bude zaiste sladký.

Nemáte chuť na klasiku? Skúste menej známu exotiku!

Ak ste sa sezónneho ovocia prejedli a ovocie spomenuté vyššie vás neláka, ochutnajte niečo nové, napríklad sladké hurmikaki, alebo phisalis, ovocie u nás známe ako židovská čerešňa. Obe ovocia sú bohaté na vitamíny a zároveň majú vynikajúcu sladkú chuť. Takéto ovocie však nie je súčasťou každodennej ponuky, preto si pred tým, ako sa vyberiete na nákup, v letáku preverte, či ho práve ponúkajú. 

Ovocie namiesto cukroviniek je cesta, ktorá vám prinesie nielen spoznanie úžasných nových chutí, ale aj vitamíny a spolu s nimi lepšie zdravie. Dobrú chuť!

ovocie

Prepadla vás chuť na sladké? Vieme, ako ju zdravo zahnať!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation