Poznáte to – idete do obchodu kúpiť chlieb a pečivo a vyjdete von s dvoma plnými taškami vecí. Ako je možné, že ste toho toľko nakúpili, keď ste to vôbec nemali v pláne? Je to vďaka týmto trikom: 

1. Nelogicky rozmiestnený tovar
2. Najdrahší tovar vo výške očí
3. Pravidelná reorganizácia
4. Nezabúda sa ani na deti
5. Nástrahy pri pokladni
6. Tipy ako odolať

Nelogicky rozmiestnený tovar

Chcete si kúpiť kávu a cukor, ale každá položka sa nachádza na inom konci obchodu. Toto zdanlivo chaotické usporiadanie je v skutočnosti premyslenou pascou na spotrebiteľov. Musíte sa prejsť cez celú predajňu, uvidíte viac tovaru a vďaka tomu je vyššia pravdepodobnosť, že okrem kávy a cukru si vezmete aj niečo navyše.

Aby ste sa vyvarovali kúpe zbytočností, odporúčame vám pripraviť si nákupný zoznam. Nezabudnite si doma pozrieť aj leták obchodného reťazca, do ktorého sa chystáte. Okrem výhodných zliav máte v pohodlí svojej obývačky možnosť premyslieť si, či je akciový tovar skutočne taký výhodný, ako vám tvrdia. Ak ste leták práve použili ako podklad na šúpanie zemiakov, nezúfajte, pretože online letáky na našom webe sú nonstop k dispozícii.

Najdrahší tovar vo výške očí

Všimnite si, že produkty, ktoré stoja viac, sú v lepšie dostupných regáloch, ako ich lacnejšie varianty. Ak chcete ušetriť, skúste preskúmať aj horné a spodné police.

nakupovanie

Pravidelná reorganizácia

Po čase si každý z nás nájde v obchode svoje cestičky, ktorými sa najrýchlejšie dostaneme k tomu, po čo sme skutočne prišli. Odoláme tak ďalším nástrahám a snáď aj ušetríme. Práve tomu sa však predajcovia snažia zabrániť, preto rozostavenie tovaru pravidelne obmieňajú. Ak sa však budete držať nákupného zoznamu, žiadne zbytočnosti nekúpite.

Nezabúda sa ani na deti

Deti sú pre obchodníkov rovnako dôležité, ako dospelí. Preto sa ponuka tovaru prispôsobuje ich výške – umiestňuje sa tak, aby si ju všimli. Vysvetlite deťom, že do predajne idete s presným cieľom a nič navyše kupovať nebudete. Aj oni potom ľahšie odolajú túžbe po hračke či sladkosti.

Nástrahy pri pokladni

Ak sa tešíte, že ste nákup zvládli bez toho, aby ste podľahli pokušeniu, čaká vás ešte posledná skúška. Predajcovia počítajú s tým, že pri pokladni budete nejaký čas čakať v rade, a tak práve do jej okolia umiestňujú rôzne drobné lákadlá. Podarí sa vám vytrvať?

Tipy ako odolať

Nenechať sa zlákať býva skutočne ťažké. Vy to však zvládnete, ak sa budete držať týchto zásad:

  • Vytvorte si nákupný zoznam a držte sa ho
  • Zľavnený tovar si naštudujte vopred v letáku alebo online
  • Nechoďte nakupovať hladní  
  • Určite si, koľko času v predajni strávite
  • Vždy prezerajte aj spodné a horné police

Pri dodržaní týchto pravidiel sa nemusíte obávať, že spolu s kúpu základných potravín prinesiete aj kopec zbytočností.

Takto z vás obchodníci ťahajú peniaze. Nenechajte sa nachytať!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation