Či už ste skúsení cestovatelia, alebo sa niekam chystáte po prvý raz, určite chcete na dovolenke prežiť chvíle plné krásnych zážitkov. Aby sa z nich ešte pred odchodom nestali nočné mory, prinášame vám tipy, na čo by ste pri balení rozhodne nemali zabudnúť.

• Doklady
• Nabíjačka aj adaptér
• Počasie
• Kozmetika a drogéria
• Lekárnička
• Rada na záver

Bez dokladov sa ďaleko nedostanete

Skontrolujte si platnosť všetkých dokladov a nezabudnite, že mnohé krajiny vyžadujú, aby platili aj niekoľko ďalších mesiacov odo dňa plánovaného návratu.

Už niekoľko rokov musia mať pas aj deti, a to už od narodenia. V prípade, že cestujete sami s vnúčatami, môžu od vás úrady pýtať súhlas rodičov s ich vycestovaním. Na stránke Ministerstva zahraničných vecí si môžete overiť, či sa to týka aj krajiny, do ktorej sa chystáte. Zároveň tu nájdete vzor súhlasu, ktorý stačí vyplniť a podpisy rodičov dať notársky overiť.

Ak cestujete až za veľkú mláku, nezabudnite, že v tomto prípade Vám nepostačí len cestovný pas. Pri výlete do USA musíte mať povolenie ESTA, ktoré určuje spôsobilosť navštíviť túto krajinu. Vybavenie takéhoto povolenia nemusí byť vôbec zložité, môžete si ho vybaviť pár kliknutiami online na stránke Esta Visa.

balenie na dovolenku

Nabíjačka aj adaptér

Zabudnutá nabíjačka vás síce nenechá stáť na letisku, pobyt bez nej však dokáže poriadne znepríjemniť život. Ak sa chystáte do krajín mimo EÚ, overte si, či budete potrebovať aj adaptér do elektrickej siete. Inak sa vám môže stať, že nabíjačku budete mať len na okrasu…

Skontrolujte predpoveď počasia

Zlé počasie dokáže pokaziť celú dovolenku. O to viac, ak ste sa na náhle ochladenie či oteplenie nepripravili. Prispôsobte váš šatník predpovedi počasia a ušetríte si zbytočné starosti.

S kozmetikou a drogériou striedmo

Tu platí, že menej je viac. Nielen, že sa malé cestovné balenia môžu dať do príručnej batožiny, ale zároveň po ich minutí získate v kufri dodatočný priestor, napríklad na suveníry. Odložte preto veľké šampóny a sprchovacie gély a prelejte si z nich do malých 100 ml nádobiek. Alebo si rovno zakúpte cestovné balenie vašej obľúbenej kozmetiky. Nebojte sa, šampón nie je nedostatkový tovar. Bežne ho kúpite kdekoľvek, hoci aj na druhom konci sveta. Iné je to však s kontaktnými šošovkami, preto si zbaľte všetko potrebné na ich údržbu.

Ak vás čaká dlhá cesta lietadlom, nezabudnite si so sebou zobrať aj hydratačný krém, očné kvapky so zvlhčujúcim účinkom, balzam na pery, vlhčené utierky a štuple do uší.   

Lekárnička pre prvú pomoc

Nikto z nás necestuje na dovolenku s úmyslom ochorieť. Nechať ale všetky lieky doma je riziko hodné hazardného hráča. Pre každý prípad si zbaľte niečo proti bolesti, teplote, žalúdočným problémom a ak ste alergik, tak aj na alergiu. Pridajte aj leukoplast a pinzetu. Je pravda, že rovnako ako drogériu a kozmetiku, majú v zahraničí aj lekárne. Lieky sa však volajú inak, môžu mať iné zloženie a hlavne, môžu byť na lekársky predpis.

zoznam na dovolenku

Rada na záver

Ak si chcete byť istí, že doma nič nenecháte, pripravte si niekoľko dní pred cestou zoznam vecí, ktoré si chcete vziať. Vďaka tomu na nič nezabudnete a dovolenku si užijete naplno a v pohode.   

Cestovná horúčka? Pred dovolenkou nezabudnite na týchto 5 vecí

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation