V priebehu posledných rokov aj k nám na Slovensko prenikol fenomén zvaný Black Friday. Rozhodli sme sa preto bližšie pozrieť na to, ako, kedy a odkiaľ k nám prišiel Black Friday – najdôležitejší nákupný sviatok v roku. História tohto novodobého trendu je naozaj zaujímavá a prekvapivá. Pozrite sa na ňu s nami.

  • Aký sviatok je na „čierny piatok“?
  • Prečo sa označuje ako čierny?
  • Na Slovensko priniesol tradíciu Black Friday Apple
  • Kedy bude Black Friday tento rok?
  • Black Friday na Slovensku a v USA
  • Koľko dní trvajú zľavy?
  • Čo môžem očakávať od Black Friday 2022?
  • Aký sviatok je na „čierny piatok“?

    Black Friday, v preklade Čierny piatok, k nám prišiel z USA a Kanady. Pripadá na deň nasledujúci po Dni vďakyvzdania, respektíve štvrtý piatok v novembri. Za veľkou mlákou sa považuje za začiatok predvianočnej nákupnej horúčky. 

    Hoci ho mnohí označujú za sviatok, v skutočnosti nie je oficiálnym štátnym sviatkom. Napriek tomu v jeho „domorodej krajine“ mnohí štátni zamestnanci, ako aj zamestnanci súkromných spoločností, dostávajú od zamestnávateľov voľno, aby mohli využiť obrovské zľavy v obchodoch. 

    Zľavy počas Black Friday sa pohybujú vo vyšších percentuálnych úrovniach. Prekvapiť vás na visačke môže aj len desatina pôvodnej ceny

    Obchodníci si ho nevedia vynachváliť. Predajú tovar niekedy až s 80 % zľavou, ale v takom obrovskom množstve, že utŕžia závideniahodný zisk. My, bežní ľudia, si na oplátku nakúpime elektroniku, oblečenie, kozmetiku, knihy či veci do domácnosti za smiešnych pár eur.

    Prečo sa označuje ako čierny?

    Pomenovanie Black Friday sa snažia vysvetliť viaceré teórie. 

    Prvá hovorí, že počas 60. a 70. rokov minulého storočia bol deň po vďakyvzdaní, ktoré sa slávi vo štvrtok v USA, presnejšie vo Filadelfii, vždy veľký dopravný chaos. V skutočnosti tak nemal Black Friday s nakupovaním ako takým nič spoločné. Spájal sa s dopravnými zápchami a nehodami. Ľudia, ktorí trávili svoj pracovný čas na cestách, ako napríklad policajti či vodiči z povolania, ho preto označovali ako Čierny piatok. 

    Black Friday
    www.pexels.com

    Druhá teória sa zameriava na obchody a prináša iné vysvetlenie. Najlepšia predajná sezóna začínala vždy v období blížiacich sa Vianoc. Kým počas roka boli mnohé prevádzky v červených, teda záporných číslach, s príchodom vianočných sviatkov sa prehupli do čísiel čiernych, ziskových. Z tohto vraj vzniklo pomenovanie Čierny piatok.

    Avšak, existuje ešte jedna, menej známa teória. Podľa nej bol prvýkrát pojem Black Friday použitý v roku 1869, kedy došlo kvôli klesajúcim cenám zlata ku krachu na americkej burze. Americká ekonomika sa z tejto situácie spamätávala dlhý čas. 

    Počas histórie sa objavila snaha premenovať Black Friday na Big Friday, aby sa tak zminimalizoval negatívny dojem. Ostala však bez podpory. 

    Dnes je Black Friday známy pod svojím pôvodným označením na celom svete. Milióny ľudí nedočkavo prešľapujú pred obchodmi a čakajú, kým sa noc prehupne do nového dňa, aby sa mohli pustiť do nákupného ošiaľu. Nákup za minimálne ceny je pre ľudí dostatočným impulzom, aby sa vrhli do víru nakupovania.

    Na Slovensko priniesol tradíciu Black Friday Apple

    Kým v USA a v Kanade poznajú tento pojem aj malé deti, u nás bol ešte donedávna neznámy. Po prvý raz na Slovensku s týmto typom výpredaja prišiel v roku 2011 predajca Apple. 

    Tak, ako v domovskej krajine, aj u nás na štvrtý piatok v novembri ohlásil veľké zľavy. O rok neskôr sa už k Black Friday pridali aj ďalšie obchodné reťazce a postupne sa tento fenomén udomácnil aj u nás. No ani zďaleka nedosahuje také rozmery nákupného ošiaľu, ako v USA.

    Kedy bude Black Friday tento rok?

    Sviatok Black Friday v USA pripadá na štvrtý piatok v mesiaci november, ktorý nasleduje po dni Vďakyvzdania. Tento rok sa môžete tešiť na výpredaje 25. 112022. 

    Na Slovenku má ale Black Friday rôzne špecifiká, a preto vám neodporúčame fixovať sa len na tento dátum. Viacerí obchodníci prinášajú Black Friday zľavy aj týždeň pred alebo po oficiálnom celosvetovom dátume. 

    Využite tento čas a chopte sa prvých nákupov darčekov na Vianoce, pretože sviatky sú tu čo by dup. A vďaka zľavám a výpredajom bude nákup oblečenia, kozmetiky aj elektroniky omnoho výhodnejší. 

    Black Friday nakupy online
    www.pexels.com

    Tlačenici sa síce nevyhnete, ale ak ste akčnejší typ, určite si prídete na svoje a ešte aj nakúpite za nízke ceny. Tí najakčnejší si môžu vyskúšať prešmyknúť sa až k tovaru a uchmatnúť ho niekomu pred nosom. V každom prípade budete mať z toho zážitok. 

    Naopak, ak vám masy ľudí v obchodoch nevoňajú, Black Friday výpredaj si môžete užiť prostredníctvom nákupov z pohodlia domova. Špeciálne zľavy počas tohto dňa, či celého víkendu na vás čakajú na mnohých slovenských, ale aj zahraničných e-shopoch, ktoré doručujú aj na Slovensko. 

    Black Friday na Slovensku a v USA

    V USA spúšťa Black Friday nákupnú horúčku. Dôvodom sú zľavy až do výšky 90 %, čo kupujúcim umožňuje získať tovar za výnimočne výhodnú cenu. Z tohto dôvodu sú ochotní stáť v dlhých radoch pred obchodom už niekoľko hodín pred jeho otvorením a v predajni sa neváhajú o vysnívaný tovar doslova pobiť. 

    Black Friday 2021 bol ale v USA prekvapivý – prvýkrát v histórií priniesol v porovnaní s predchádzajúcim rokom pokles tržieb. Rozhodne ale nešlo o enormné rozdiely: 

    • Black Friday 2019 – 7,4 bn dolárov,
    • Black Friday 2020 – 9 bn dolárov,
    • Black Friday 2021 – 8,9 bn dolárov.

    Našťastie, na Slovensku incidenty a bitky v obchodoch počas Black Friday nepoznáme. Aj u nás však počas Čierneho piatka predajcovia ponúkajú zľavy vo výške 50 – 60 %. Žiaľ, niektorí tomu vopred pripravia predajnú taktiku – pár dní pred Black Friday ceny neúmerne zvýšia, aby na ne následne poskytli „obrovskú“ zľavu. 

    Avšak aj Slovensko v tomto napreduje. Počas Black Friday u nás môžete naraziť aj na skutočne výrazné akcie až vo výške 90 %. Nie je preto žiadnym prekvapením, že tržby obchodíkov počas Black Friday obdobia u nás každým rokom rastú. 

    Koľko dní trvajú zľavy?

    Kým v minulosti trval Black Friday len jeden deň – v piatok, dnes ide o celý víkend ukončený tzv. Cyber Monday. Označenie Cyber poukazuje na fakt, že ľudia, ktorí od piatku do nedele nestihli nakúpiť to, čo chceli, následne tovar kupovali v pondelok on-line prostredníctvom e-shopu. 

    Black Friday aj Cyber Monday dnes ponúkajú možnosť využiť akcie a nakúpiť aj z pohodlia domova. Online nakupovanie je v dnešnej dobe čoraz viac rozšírené. 

    Počas nákupného sviatku tak majú zákazníci na nákup na Vianoce za zvýhodnenú cenu celé štyri dni. A to ako v kamenných, tak aj v internetových predajniach. 

    Ponahlam sa nakupovat
    www.pexels.com

    Čo môžem očakávať od Black Friday 2022?

    Hoci počas roku 2022 rastú ceny asi všetkého, na čo si len pomyslíme, Black Friday 2022 bude. A rozhodne je z čoho vyberať. Niektoré slovenské obchody už ponúkli zoznam zliav, ktorých sa tento rok dočkáme. 

    V Alze a Mall sa zľavy vyšplhajú až na 80 %. 

    50 % zľavy na elektro v Nay určite ocenia tí, ktorí si radi doprajú novú technologickú vychytávku. 

    Na dámy, ale aj pánov, čakajú rôzne zľavy na kozmetiku v obchode Notino. Mnohé dosahujú až 70 %. 

    Okrem toho budú Black Friday zľavy aj v obchodoch:

    • Andrea Shop
    • Sportisimo
    • Exisport
    • Answear
    • Planeo Elektro
    • Jysk
    • a ďalších.

    Naozaj je mnoho obchodov, v ktorých kúpite tovar za smiešnu sumu. A to sa v čase, kedy nám životné náklady neočakávane rastú takmer z mesiaca na mesiac, skutočne oplatí. Jediná rada, ktorú vám môžeme dať, je presvedčiť sa na vlastné oči.

    Black Friday sa blíži. Poznáte tento internetový sviatok?

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


    Post navigation