Paletový nábytok sa v posledných rokoch teší veľkej popularite. Nie je sa čomu diviť. Takýto nábytok je štýlový, lacný, šetrný k životnému prostrediu a navyše si ho zvládnete zhotoviť aj sami v akomkoľvek dizajne. Poďme sa spoločne pozrieť na to ako si vyrobiť nábytok z paliet svojpomocne.

Ako vybrať palety na nábytok

Palety sa najčastejšie vyrábajú z borovice alebo dubu. Nejedná sa síce o najkvalitnejšie drevo, no paletový nábytok má aj napriek tomu dlhú životnosť. Navyše tieto druhy dreva výborne absorbujú farby a ľahko sa s nimi pracuje. Vhodné sú na výrobu nábytku do interiéru aj exteriéru, no najčastejšie sa používajú na výrobu záhradného nábytku.

Palety na nábytok môže získať z rôznych obchodov – preváža sa na nich stavebný materiál, železiarske potreby aj potraviny. U nás sa najviac používajú palety s označením EUR. Majú rozmery 1200 x 800 x 144 mm. Jedna takáto paleta váži 25 kg.

palety
Zdroj: Pixabay.com

Na výrobu nábytku vyberajte palety, ktoré sú v dobrom stave. Vyhnite sa prasknutým, hnilým, či inak znehodnoteným kusom.

Na výrobu paletového nábytku budete potrebovať:

  • palety
  • brúsku
  • vŕtačku
  • vodováhu
  • skrutkovač
  • skrutky
  • lepidlo na drevo
  • farbu na drevo
  • lak na drevo
  • maliarske náradie
  • dekorácie (vankúšiky, podsedáky, matrace…)

Náš tip: Náradie potrebné na prípravu nábytku z paliet nájdete v aktuálnom letáku firmy OBI a Hornbach.

náradie
Zdroj: Pixabay.com

Ako vyrobiť sedenie, stôl alebo policu z paliet

Výroba nábytku z paliet začína výberom dizajnu. Síce sa na prvý pohľad môže zdať, že typizovaná veľkosť paliet neponúka priestor pre kreativitu, opak je pravdou. Inšpirujte sa našou galériou.

nábytok z paliet
Zdroj: Pixabay.com
stôl z paliet
Zdroj: Pexels.com
palety v záhrade
Zdroj: Pixabay.com
postel z paliet
Zdroj: Pexels.com

Keď už máte v hlave približnú predstavu, ako má váš nový nábytok vyzerať, môžete sa pustiť do práce:

  1. Skontrolujte palety. Ak je to potrebné prebrúste ich. Nemali by mať ostré hrany ani drsný povrch.
  2. Rovnomerne naneste na palety vybranú farbu (najľahšie to ide pomocou valčeka). Farbu naneste vo viacerých vrstvách, zakaždým nechajte dôkladne zaschnúť.
  3. Poukladajte palety do požadovaného tvaru (závisí od konkrétneho vyrábaného nábytku) a pevne ich priskrutkujte.
  4. Doplňte nový nábytok doplnkami (vankúšiky, váza…).

Netradičný záhradný nábytok z paliet

Z paliet sa najčastejšie vyrába sedenie. Okrem neho však viete pomerne ľahko vyrobiť z paliet aj rôzny iný záhradný nábytok – poličky na kvety, stojan na víno, kolísku, lehátko, stolík na kolieskach, servírovací vozík… 

Takto jednoducho si vyrobíte záhradnú hojdačku:

Okrem vyššie spomínaného zoznamu pomôcok na výrobu paletového nábytku budete potrebovať ešte pevné lano. Vyrobiť si môžete hojdačku len na ležanie (stačí spojiť 3 palety a doplniť matracom) alebo hojdačku s operadlom (postupujte podobne ako pri výbore sedenia z paliet).

Hotovú hojdačku upevnite na pevné lano, zaveste na veľký strom a užite si dokonalý relax.

Na záver

Zdobí už netradičný paletový kúsok nábytku aj vašu domácnosť? Ak nie, veríme že aj vďaka tomuto článku sa to čoskoro zmení. Veď vytvoriť nábytok z paliet je zábavná a zároveň aj praktická činnosť.

Ak hľadáte inšpiráciu ako si zútulniť domácnosť pred prichádzajúcim jesenným a zimným obdobím, môžete sa inšpirovať letákmi zo sekcie Bývanie, nábytok a záhrada.

Ako vyrobiť nábytok z paliet svojpomocne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation