Aj na Slovensku začínajú byť pre leto typické horúce dni, keď túžime len po jednom – skvelom osviežení. Ako telu dodať chýbajúcu energiu a vyvarovať sa najčastejších chýb a mýtov?

1. Pitný režim
2. Čistá voda
3. Všetkého veľa škodí
4. Kofeín a teín
5. Tipy ako si urobiť domácu limonádu

Leto je pre naše telo veľmi rizikovým obdobím – v snahe ochladiť sa stráca čoraz viac tekutín.

1. Nezabúdajte na pitný režim

Lekári odporúčajú vypiť denne 2 až 2,5 litra tekutín. Pri zvýšenom potení sa organizmus odvodňuje veľmi rýchlo a ak sa pozabudneme, pripomenie nám svoje potreby bolesťami hlavy, malátnosťou, ba až stratou koordinácie. Vedeli ste, že v extrémnych prípadoch môžete vypotiť až 2 litre tekutín za hodinu?

2. Niet nad čistú vodu

Práve tá uhasí smäd najlepšie. Zabudnite na sladené nápoje, kávu či alkohol. Ani balené vody nie sú ideálnym riešením, najmä, ak je ich obal z plastu. Ak sú fľaše dlhodobo vystavené silnému slnku, do nápoja sa uvoľňujú škodlivé látky. Preto by ste mali uprednostňovať vodu z kohútika či domácu limonádu.

osviežujúca voda

3. Všetkého veľa škodí

Vedeli ste, že vodou sa dá prepiť až ku smrti? Za hodinu by sme nemali vypiť viac ako 1,5 litra. Inak ju naše obličky nestíhajú filtrovať . Nasleduje nevoľnosť, zvracanie, kŕče a následne až bezvedomie a smrť. Ideálne je rozdeliť si denný príjem tekutín do piatich dávok. Organizmus ich takto vie najlepšie spracovať a nemusí sa obávať ich nedostatku ani prebytku.

4. Kofeín a teín sú v lete veľkými nepriateľmi

„Kávičkovanie“ je v našej spoločnosti veľmi silno zakorenené. Samozrejme, jedna – dve kávy ešte nikomu neublížili. Problém nastáva, keď okrem tohto nápoja nepijeme nič iné. V mylnej domnienke, že dodržiavame pitný režim, konáme presný opak. Dodávame nášmu telu močopudné nápoje, ktorými ho zbavujeme tekutín a zároveň mu neposkytujeme žiadne nové.

5. Urobte si domácu limonádu

Sladené nápoje kupované v bežných obchodoch sú plné cukru. Stavte radšej na domácu prípravu. Limonáda bude chutiť vynikajúco a zároveň budete presne vedieť, čo obsahuje. Prinášame vám dva skvelé recepty. Sú veľmi jednoduché a chutné. Na zdravie!

Citrónovo – uhorková limonáda

Budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky cukru
  • 1 hrnček citrónovej šťavy
  • Studenú vodu
  • Na tenko nakrájanú šalátovú uhorku
  • Ľad

Citrónovú šťavu a cukor spolu zmiešajte v malom hrnci a uvarte hustý sirup. Do skleneného džbána vložte nakrájanú uhorku. Zalejte ju sirupom. Počkajte 10 min. Pridajte studenú vodu a poriadne premiešajte. Na záver nasypte niekoľko kociek ľadu a môžete servírovať.

Melónová limonáda

Budete potrebovať:

  • 1 hrnček čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 hrnčeky čerstvého melónového pyré, prepasírovaného cez sitko, aby v ňom neboli jadierka
  • ½ hrnčeka sirupu (varte spolu ¼ hrnčeka vody a ¼ hrnčeka cukru, kým nevznikne sirup)
  • 2 hrnčeky studenej vody

Všetko vložte spolu do jednej nádoby, poriadne premiešajte a servírujte s ľadom. Na zdravie!

melonovy napoj

Osviežte sa s letným nápojom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation