Slovenská veľkonočná šibačka a oblievačka nie je vždy ženám po chuti. Často sa zamýšľajú nad tým, prečo nemáme podobné tradície, ako západné krajiny. Ale pozor, nie každý hľadá na Veľkú noc čokoládové vajíčka, ktoré niekde schoval rozkošný zajačik…

1. Nemci a Portugalci
2. Íri
3. Škandinávci
4. Gréci

V Nemecku a Portugalsku horia ohne

Ako my upaľujeme Morenu na znak skončenia zimy, tak sa v Nemecku na Bielu sobotu pália vianočné stromčeky. Okrem tohto zvyku tu nájdeme aj zajačika, ktorý schováva čokoládové vajíčka, volá sa Hanni, má vlastnú poštovú adresu a deti mu môžu písať listy.

V Portugalsku sa na Veľkú noc stavajú obrovské hranice, na ktorých sa upaľujú slamení panáci – Judáši.

Pochovávanie ryby v Írsku

Íri v minulosti počas pôstu jedli najmä slede. Preto na konci pôstu symbolicky túto rybu pochovajú. Okrem tohto vážneho aktu majú aj veselo – súťažia v kotúľaní vajíčok.

Zdobenie_vajicok

Škandinávia sa na Veľkú noc bojí

V severských krajinách tradície pripomínajú skôr americký Halloween či naše fašiangy. Švédske deti sa prezliekajú za bosorky a šibú metlami z brezového prútia s farebnými pierkami na konci.

Fíni sa pre zmenu bavia na maškarných báloch. Podľa legendy v tomto čase lietajú bosorky a prebúdzajú sa trollovia.

Ak máte dojem, že nič zvláštnejšie už byť nemôže, mýlite sa. Nóri počas sviatkov hľadajú vrahov – v detektívnych filmoch aj románoch. Táto tradícia sa datuje do roku 1923, keď v novinách vyšla reklama na kriminálnu poviedku. Čitatelia však nepochopili, že ide len o reklamu a žiadali ďalšie príbehy.

Gréci slávia s temperamentom

Gréci oslavujú Ježišove vzkriesenie vyhadzovaním kuchynského riadu z okna či balkóna. Dávajú tak najavo radosť z novej úrody, ktorú budú skladovať v nových nádobách.

V porovnaní s týmito zvykmi naša šibačka a oblievačka už nevyznieva tak zvláštne, nemyslíte?

Máte dojem, že naše veľkonočné tradície sú zvláštne? Prinášame vám ešte čudnejšie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation