Prinášame vám niekoľko jednoduchých krokov, vďaka ktorým udržíte vaše oblečenie čisté, voňavé a bez hmyzích votrelcov. Ak vášmu zimnému odevu venujete náležitú starostlivosť, po návrate studených dní ho budete môcť vytiahnuť zo skrine a ihneď ho nosiť.

1. Všetko vyprať
2. Poškodené veci ihneď opraviť
3. Ako správne skladovať oblečenie

S príchodom teplého počasia má každý tendenciu posúvať naše zimné veci čo najhlbšie do šatníka. Urobte si vlastný jarný očistný rituál, počas ktorého sa budete venovať triedeniu a odkladaniu teplých vecí.

Všetky odevy operte

Bez ohľadu na to, či sa vám veci zdajú na pohľad špinavé, alebo nie, poriadne ich umyte či operte na najvyššej teplote, akú odporúča výrobca. Zvyšky parfumu môžu spôsobiť vyblednutie farby a fľaky jedla zaschnuté niekoľko mesiacov tiež narobia nenapraviteľné škody. Proces čistenia zároveň odstráni zárodky hmyzu, ako sú mole či švehly. Veci, ktoré sa majú čistiť chemicky, zaneste do čistiarne. Pri jarnej údržbe zimného odevu nepoužívajte aviváž, pretože tá môže prilákať hmyz. Samozrejme, pred praním nezabudnite prezrieť všetky vrecká.

Poškodené veci opravte

Ak si myslíte, že ten gombík prišijete na konci leta a zips dáte opraviť až na jeseň, veľmi sa mýlite. Za tie mesiace zabudnete na všetky takéto povinnosti a v zime, keď si budete chcieť šatstvo obliecť, bude vás čakať nemilé prekvapenie. Všetky opravy preto urobte skôr ako odev odložíte na dlhý odpočinok. Ak na to nemáte potrebné zručnosti, obráťte sa na odborníka.

Zimne_topanky

Správne skladovanie je polovicou úspechu

Kabáty a vetrovky zaveste na široké ramienka – plastové alebo drevené. Následne ich vložte do látkových obalov na odevy, aby mohli v skrini dýchať a zaveste, aby sa nekrčili.

Rukavice, šály a čiapky odložte do uzatvárateľnej plastovej nádoby.

Topánky a čižmy poriadne umyte a následne ich ošetrite vhodným prípravkom. Skontrolujte, či netreba vymeniť opätky, ak áno, odneste ich k obuvníkovi. Do topánok vložte biely papier, napríklad servítky. Obuv sa dobre skladuje v škatuliach, v ktorých ste ju kúpili. Pre lepší prehľad a ľahšiu orientáciu na každú škatuľu napíšte, čo je vo vnútri.

Svetre a tričká úhľadne poskladajte a vložte ich do uzatvárateľnej plastovej škatule. Najťažšie kúsky umiestnite na spodok, najľahšie na vrch. Ak sa obávate, že sa navzájom pofarbia, vložte medzi jednotlivé odevy tenký biely baliaci papier alebo papierové servítky. Celkom na vrch uložte levanduľu alebo klinčeky – ich vôňa zaženie každého hmyzieho votrelca.

Mnohí ľudia skladujú oblečenie vo vákuových vreciach. Vďaka tomu, že sa z nich odsaje vzduch, zaberú menej miesta. Ak ich ešte doma nemáte, kúpiť si ich môžete v obchodoch ako IKEA, JYSK či Pepco. Nájdete ich tu v rôznych rozmeroch. Myslite však na to, že týmto spôsobom veci veľmi pokrčíte a po vybalení ich budete musieť najprv vyžehliť. Oblečenie neodkladajte v plastových taškách z čistiarne. Tieto nedovoľujú veciam dýchať a sú ideálnym miestom pre plesne. Odev v nich často časom zožltne.

Nestačí len skladovať správne, veci treba aj dobre umiestniť. Škatule s odevmi nedávajte na miesta so zvýšenou vlhkosťou, ako sú podkrovie, pivnica či garáž. V kombinácii so zníženou teplotou, ktorá v týchto miestach býva, je to raj pre hmyz. Zvoľte radšej skriňu, prípadne veci uložte pod posteľ.

3 rady, ako zazimovať oblečenie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation