Cítite sa s príchodom chladných a kratších zimných dní bez energie? Vyskúšajte tieto tipy a zabojujte so zimnou únavou!

1. Slnko a svetlo
2. Spánok
3. Šport
4. Vitamíny
5. Stres

V zimných mesiacoch chodíme do práce aj z práce za tmy. To nám neprospieva ani po fyzickej, ani po psychickej stránke. Telo v tomto období často produkuje viac melatonínu, hormónu, ktorý je zodpovedný za pocit ospalosti. Tvorba melatonínu je naviazaná na svetlo a tmu, teda čím viac tmy, tým viac hormónu a tým sa cítime unavenejšie. Ako s tým bojovať?

Vpustite do vášho života viac slnka a svetla

Väčšinu dní trávime zatvorení doma alebo v práci. Naše telo tak nemá príležitosť vychutnať si svetlo a slnečné lúče. Preto by ste mu mali dopriať prechádzku na čerstvom vzduchu a hlavne na slnku. V byte či v práci odhrňte závesy, zdvihnite žalúzie a snažte sa sedieť blízko pri okna, aby ste si užili viac denného svetla.

Vyspite sa do ružova

Zlý a nekvalitný spánok tiež môže byť príčinou chronickej únavy. Počúvajte svoje telo a doprajte mu toľko spánku, koľko si žiada. Vaša spálňa by mala byť oázou oddychu a pokoja. Nezabúdajte na vhodnú teplotu – v miestnosti, kde sa spí, by mala byť teplota o dva stupne nižšia. Práve vďaka týmto opatreniam poskytnete telu vytúžený oddych.

Športujte

Vďaka pravidelnému pohybu zvyšuje telo produkciu endorfínov, ktoré nás nabudia. Pokúste sa cvičiť aspoň 150 min. týždenne. Nabudí vás to a zároveň sa zlepší kvalita vášho spánku.

cvicenie

Doplňte telu vitamíny

V zime jeme menej ovocia a zeleniny, čo sa odráža aj na zníženom množstve vitamínov, ktoré nášmu telu dodávame. Ak sa cítite nadmerne unavení, skúste zvýšiť príjem vitamínu D a železa. Najmä nedostatok železa má za následok, že sa cítime bez energie.

Pozrite si aktuálnu ponuku ovocia a zeleniny

Odbúrajte stres

Ak vediete aktívny život, ktorý sa navyše skladá zo samých termínov a úloh, nečudujte sa, že večer sa ledva privlečiete k posteli. Doprajte si pravidelný relax a naučte sa odbúrať stres. Pomôcť vám môže meditácia, cvičenie jogy či dychové cvičenia. Dôležité je, aby neoddychovalo len vaše telo, ale aj vaša myseľ.

5 rád ako bojovať so zimnou únavou

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation