Zdravá, vyvážená a k tomu aj chutná strava je základom dobrého vývoja každého dieťaťa. Keď však ubehnú prvé hektické školské dni, nastupuje rutina a s ňou veľmi častá otázka rodičov: „čo mu len dať na desiatu?“ Ak aj vy máte dojem, že vaše dieťa je stále to isté, prípadne bojujete s jeho prieberčivosťou, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi.

1. Zdravé špízy
2. Ovocný pohár
3. Jogurtové prekvapenie
4. Tuniakový sendvič
5. Čo chladnička dala

Zdravé špízy

Vyskúšajte namiesto chleba s nátierkou ponúknuť dieťaťu to isté, len na paličke. Niekedy stačí len troška fantázie a dieťa desiatu zje s radosťou. Nezabúdajte, že neje len žalúdok, ale aj naše oči.

Budete potrebovať:  

  • sendvičový chlieb nakrájaný na kocky
  • tvrdý syr nakrájaný na kocky
  • šunku nakrájanú na menšie kúsky
  • rozpolené cherry paradajky

Na špajlu napichnite chlieb, polovicu cherry paradajky, šunku, tvrdý syr, opäť polovicu cherry paradajky a chlieb. Špízov urobte toľko, koľko chlebíka by dieťa zjedlo, keby bol v celku – teda napríklad špízy z jedného krajca chleba.  

Ovocný pohár

Aj vy nachádzate v školskej taške nedojedené ovocie? Jablko, do ktorého bolo párkrát zahryznuté, zhnednutý banán, rozpučené hrozno… Dieťa nedostalo prísun vitamínov a ešte aj zašpinilo, alebo rovno zničilo tašku – ak ste tieto zvyšky našli až po tom, ako ste sa desať minút snažili v izbe nájsť zdroj hnilobného zápachu. Riešenie je pritom jednoduché – pripravte vašej ratolesti deň vopred ovocný pohár – na prenos do školy môžete využiť malé uzatvárateľné poháriky, v ktorých ste mu kedysi nosili na ihrisko príkrmy.

Do pohára vložte na drobno nakrájané ovocie (podľa možnosti viacero druhov), napríklad jablko, banán a pomaranč. Aby jablko a banán nezhnedli, zalejte ich citronádou (voda a citrónová alebo ananásová šťava v pomere 1:1).

Ak chcete mať desiatu sýtejšiu a farebnejšiu, urobte pohár ovocno-smotanový. Zmiešajte šľahačku s jemným tvarohom, kyslou smotanou a troškou vanilkového cukru alebo medu (ak nemáte tvaroh, môžete ho vynechať) a do pohára vrstvite na striedačku smotanu a ovocie, ako napríklad banán, broskyne a jahody. Takáto desiata je nielen chutná, ale aj krásna na pohľad (za predpokladu, že je pohár priehľadný). Nezabudnite k tomu pribaliť lyžičku!

jogurt

Jogurtové prekvapenie

Klasický biely jogurt deťom chutí málokedy. Skúste do neho pridať niekoľko dobrôt a uvidíte, že sa po ňom len tak zapráši.

Na dno pohára dajte maliny, čučoriedky, jahody alebo broskyne (môžete skombinovať aj viac druhov ovocia), zasypte ich ovsenými vločkami a na záver pridajte biely jogurt. Vrch jogurtu polejte medom. Hotovo!

Tuniakový sendvič

Chlieb s maslom, k tomu šunka či salám, to je slovenská klasika. Ak chcete zmenu, skúste tuniakový sendvič. Menším deťom môžete chlieb vykrojiť do tvaru rybky.

Na prípravu nátierky budete potrebovať:

  • 1 tuniak v konzerve
  • 2 PL majonézy
  • 2 PL kyslej smotany
  • 1 menšia cibuľa
  • biele korenie
  • citrónová šťava

Postup:

  1. Cibuľu nakrájame na drobno.
  2. Zmiešame majonézu a kyslú smotanu.
  3. Pridáme nakrájanú cibuľu, troška citrónovej šťavy, biele korenie a zamiešame.
  4. Z konzervy vylejeme nálev a tuniaka primiešame do pripravenej zmesi.
  5. Podľa chuti dosolíme.

Na sendvičový chlieb dáme list šalátu, na to pridáme nátierku a prekryjeme druhým chlebom. Desiata je hotová.

Čo chladnička dala

Otvorili ste ráno chladničku a s hrôzou ste zistili, že v nej dokopy nič nie je? Hlavu hore, niečo sa nájde vždy a vaše dieťa bude mať radosť z pestrého výberu. Do prenosnej nádobky môžete naukladať:

  • Šunkové rolky – šunku zrolujte a prepichnite špáradlom. Ak je plátok príliš veľký, najprv ho pozdĺžne prekrojte. Ak máte dlhšiu špajľu, môžete na ňu napichnúť viacero roliek a urobiť tak šunkový špíz. Namiesto šunky môžete použiť salám, prípadne kúsky pečeného kuraťa.
  • Tvrdý syr nakrájaný na kocky, k tomu špáradlo na napichovanie.
  • Zelenina ako paprika či mrkva nakrájaná na úzke pásiky, prípadne ovocie – napríklad jablko alebo niekoľko bobuliek hrozna.
  • Nemáte chlieb ani pečivo? Skúste ich nahradiť slanými krekrami alebo grahamovými tyčinkami.
5 tipov na chutnú desiatu pre školáka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Post navigation